Nieuw album EXTINCT BIRDS verwacht

EXTINCT BIRDS van PJDS verschijnt in het voorjaar van 2023. PJDS bestaat tegenwoordig naast Pieter-Jan De Smet ook uit Mirko Banovic (Arno, FES – Boggamasta, Arsenal, Still, …), Teun Verbruggen (FES – Boggamasta, Jef Neve Trio, BOAT, …) en Frederik Segers (Stadt, Members of Marvelas, …).

De muzikanten hebben de songs opgenomen op verschillende locaties en tijdstippen doorheen het verdoemde jaar 2020. Het album is gemixt door Mark Howard (oa. Bob Dylan, Tom Waits, Joni Mitchell, Iggy Pop).

Early days

Pieter-Jan De Smet raakte als jong broekje verslingerd aan rock ‘n roll. Op zijn dertiende smijt hij zich vol overgave met zijn eerste band Route 66. Opvolger The Lionhearts strandt in 1988 in de finale van Humo’s Rock Rally.

In 1993 neemt Pieter-Jan De Smet zijn eerste plaat op onder zijn eigen naam. Antidote wordt geproducet door Roland Van Campenhout. Singles Baby’s in the World en vooral Fire zijn niet van de radio weg te branden. De band met Geoffrey Burton, Serge Bakker en Piet Jorens speelt in binnen- en buitenland een pak concerten.

Foto: Anton Coene

August

De tweede cd August wordt in augustus 1996 opgenomen in de oude Schipperskapel in Gent. Producer van dienst is Mike Butcher.

PJ en Geoffrey Burton touren als duo door België en spelen ook in Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Canada en de USA.

Titelnummer August wordt een stevige radiohit en krijgt tegenwoordig het etiket Belpopklassieker opgekleefd.

PJDS

Vanaf 2001 treedt Pieter-Jan De Smet op als PJDS. De band bestond oorspronkelijk uit Geoffrey Burton, Mirko Banovic en Frederik Van Den Berghe.

Alle albums verschijnen voortaan op het eigen label BEUZAK Records. De cd’s Light Sleeper (2002) en Suits You (2003) krijgen lovende recensies, De Morgen noemt Light Sleeper een meesterwerk.

Productie & samenwerkingen

Pieter-Jan producet ook See You Naked, de debuutplaat van Sioen. Op diens label Kabron verschijnt in 2005 een PJDS-compilatie onder de titel Away From God And Far From The Action met songs van de eerste vier albums maar ook met outtakes en een nieuw nummer.

PJDS tourt met de theatervoorstelling Tambours Battants van Theater Zuidpool intensief door Frankrijk. De band wordt regelmatig versterkt met long time companion Roland Van Campenhout.

PJ speelde ook in de liveband van Liesa Van Der Aa, ze namen het live-album Troops Live à La Chapelle op.  

Samen met Sioen en Roland vormt PJ ook De Piepkes waarmee ze liedjes schrijven voor kinderen en hun ouders. Boeken-met-cd Hoeraar en De Piepkes Betogen sieren inmiddels menig schap.

De Piepkes spelen een pak concerten en nemen in 2016 een album op in opdracht van De Bijloke met werk van verschillende componisten.

Inmiddels schreef PJ ook de Operaar Poephaar voor de Piepkes. Die ging in december 2018 in première in de Kopergietery in Gent.

Beuzak

In 2011 neemt Pieter-Jan thuis, terwijl zijn kinderen slapen, een nieuwe plaat op: Homebrew. Hij doet alles zelf: schrijven, spelen, opnemen, hoesontwerp … Het album komt uit op cd en vinyl onder het pseudoniem BEUZAK. Humo noemt het een klinkende comeback.

Siren

Op 16 maart 2018 verscheen Siren, opgenomen en geproducet door Frederik Segers en gemixt door Joe Talia.

Naast PJ bestond de band uit Mirko Banovic, Frederik Segers, Teun Verbruggen en Roland Van Campenhout. Met die laatste neemt de band ook tegelijk Folksongs from a non-existing land op.